onsdag 15 januari 2014

Lettiska Maiga och hennes söner blev av med halva sin skuld




Maiga är en arbetslös ensamstående mamma som bor i en liten stad i Lettland tillsammans med sina två pojkar. De enda pengarna som hon har att tillgå är ett barnbidrag på drygt 245 kronor för pojkarna och ett underhåll från deras pappa på 810 kronor. Hon får även hjälp att betala elräkningen på 365 kronor i månaden. Det är omöjligt för Maiga att överleva på bara 1420 kronor i månaden. Trots att hon och hennes barn bor i risig men billig enrumslägenhet på 28 kvadratmeter räcker pengarna knappt till maten som de äter. I Lettland kostar maten ungefär lika mycket som i Sverige och precis som här går priserna upp under vinterhalvåret. Förutom mat och hyra så måste Maiga betala för gas. För att få råd med mat till pojkarna har hon hoppat över att betala räkningarna till gasverket och detta ledde till att hennes skuld till gasbolaget steg till drygt 4500 kronor.

Som ni säkert förstår är Maiga helt oförmögen att kunna reda upp situationen på egen hand på grund av sin hårt ansträngda ekonomi. Tack vare stödet från Hjärta till Hjärta riskerar dock inte Maiga och hennes barn att bli vräkta och hamna på gatan. I december inträffade ett ekonomiskt mirakel, Maiga fick en mycket generös och oväntad gåva från Husie & Södra Sallerups Församling i Skåne som motsvarade nästan halva hennes skuld till gasbolaget. Fönstren i hennes lägenhet är gamla, på vintern läcker de in kalluft. När det är riktigt kallt ute får de sova med ytterkläderna på. Maigas begäran om ett byte av fönstren har avslagits av hyresvärden. Bostadsföretaget svarade att de bara kan tänka sig att byta fönstren när Maiga har betalt av alla sina skulder för lägenheten.

Lettland har precis bytt valuta från Latt till Euro och många fruktar att priserna kommer att stiga i Lettland. Om så sker kommer Maiga och hennes två pojkar samt många andra lettiska familjer som lever på marginalen att behöva lite extra stöd och hjälp för att få ekonomin att gå ihop. Ett bra sätt att stötta lettiska familjer på är genom att bli familjefadder. På så vis får du ett ansikte på dem som du hjälper och i många fall har det även lett till en djupare vänskap mellan givare och mottagare.

Text: Dana Sulcs, Misija Pakapieni, Foto: Bill Sulcs, Misija Pakapieni

Vill du ge en gåva till Hjärta till Hjärtas arbete i Lettland är du välkommen att sätta in gåvan på vårt Plusgiro 90 07 85-7 märk betalningen med "Familjestöd Lettland"



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar